Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En diskussion bland föräldrar”, säger Samuel Stenberg (i mitten) om tidiga lämningar och hämtningar. Foto: Mira Myllyniemi

Umeåbarn lämnas och hämtas allt tidigare på förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar lämnar och hämtar sina barn allt tidigare på förskolan. Det är en tendens som man har märkt av inom Umeå kommun. En av föräldrarna som gör det här är Samuel Stenberg.

– Man försöker hitta sätt att anpassa sina arbetstider och pussla ihop så att någon kan hämta lite tidigare så man hinner vara lite mer med barnen.

Vid utbildningsförvaltningen i Umeå har man märkt att föräldrarna lämnar och hämtar barnen på förskolan allt tidigare.

– Förut var det ovanligt att förskolor öppnade före 06.30 på morgonen. Nu är det vanligt att de öppnar klockan 06.00 och att de också stänger senast 17.30, säger förskolestrateg Carola Nilsson vid utbildningsförvaltningen.

Tidigare var det vanligt att förskolorna hade öppet till klockan 18.00 eller ännu senare. Förskjutningen av lämnings- och hämtningstider har enligt Carola Nilsson skett över en längre tid.

En av förskolorna som har märkt av tendensen är Bergatrollet på Tomtebo.

– På senare tid har vi börjat öppna klockan 06.00 allt oftare, säger rektor Mikael Aidanpää.

I klippet ovan berättar Samuel Stenberg och andra föräldrar på förskolan Bergatrollet om stressen med lämningar och hämtningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.