Målsäganden hoppade ut från sitt fönster på tredje våningen för att undkomma männen som brutit sig in i hans studentrum. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Umeåbo flydde väpnade rånare med machete – hoppade från tredje våningen

Uppdaterad
Publicerad

I rädsla för att bli dödad av rånarna som brutit sig in i studentrummet på Ålidhem i Umeå hoppade en man ut från sitt fönster, över sex meter från marken.

Nu åtalas tre män för grovt rån, där de bland annat ska ha slagit målsägande med en machete i huvudet.

En söndagseftermiddag i juli vaknade den boende i studentrummet på Ålidhem av att fyra för honom okända män bröt sig in i bostaden.

En av männen ska ha hotat målsägande med en pistol eller ett pistolliknande föremål. En annan slog honom med en machete i huvudet och slog honom sedan med en parfymflaska i ansiktet. Samtidigt ska de ha krävt att målsägande skulle ge dem 100 000 kronor.

För att undkomma rånarna hoppade mannen ut från fönstret till studentrummet, tre våningar upp. När polisens förhörsledare frågade mannen vad som hade hänt om han inte hoppade svarade han:

– Då hade de kunnat klippa mig. De var som odjur.

Hittades av en slump

En kvinna som passerade precis när mannen hade hoppat tillkallade polis och ambulans. Mannen var vid medvetande, men ådrog sig skador i form av bland annat handledsfrakturer och fraktur på en ländkota.

Rånarna flydde från platsen med bland annat kläder, kontanter och en spelkonsol som de stulit från studentrummet.

Morgonen efter rånet patrullerade polis på Böleäng i Umeå och påträffade då av en slump på två personer som var påverkade och bar kniv. Mötet ledde polisen till en för dem känd adress i bostadsområdet, där de genomförde en husrannsakan.

I lägenheten hittades en del av stöldgodset från rånet på Ålidhem samt en machete. Alla de fyra männen som befann sig i lägenheten greps därför, misstänkta för inblandning i händelsen. Inledningsvis var brottsrubriceringen försök till mord, men den har senare kommit att ändras.

Förnekar brott

Nu åtalas tre av männen, två män i 20-årsåldern och en i 40-årsåldern, misstänkta för grovt rån. Samtliga förnekar brott.

Den fjärde mannen som greps satt häktad en tid misstänkt för inblandning, men är nu helt avskriven från ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.