Klimatdemonstration och konserter i centrala Umeå: ”Det finns ett uppdämt behov”, säger Martin Lindfors, arrangör och centrumledare. Foto: Tommy Forsgren / SVT

Umeåborna vågar sig ut på gatorna trots ökad smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Antalet covid-smittade i Västerbotten har börjat öka igen efter en lugn sommar, men till skillnad från pandemins början i våras så samlas nu många ändå till olika evenemang.

– Det behovet som har vuxit och som vi märkt hos medborgarna här i Umeå, det finns ett uppdämt behov, säger Martin Lindfors, arrangör och centrumledare.

Under fredagen har det varit mycket rörelse på stan när klimatdemonstranter och lunchbesökare intog centrala Umeå.

Både klimatorganisationen Fridays for Future och UmePride hade manifestationer på fredagen och under helgen. Pride löste coronarestriktionerna genom att ha ett digitalt evenemang medan Fridays for Future ställde upp sina åhörare i rader med behörigt avstånd till varandra.

Kulturevenemang för begränsad publik

Under veckan anordnas också konserter på Rådhustorget, men bara för 50 besökare, i ett avskilt tält.

– Till stor del är det för artisterna själva, så att de får tillbaka sin live-scen, alla biljettintäkter går oavkortat till artisterna, säger Martin Lindfors, centrumledare på Visit Umeå.

Om coronarestriktionerna och hur det har påverkat kulturbranschen säger Martin Lindfors:

– Det är en knivsudd som man går på, speciellt nu när smittspridningen har ökat men jag förstår frustrationen hos kulturarrangörer när man kan uppleva att det är lite olika tolkningar av regler.

Se mer från demonstrationen och intervjun i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet