Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det sticker ut” – hör forskaren Veronica Strandh om givmildheten till Ukraina. Foto: SVT

Givmildheten till Ukraina slår rekord – Umeåforskaren Veronica Strandh: ”Det sticker ut”

Publicerad

Svenskarnas givmildhet till insamlingar till Ukraina har slagit rekord under år 2022. Pengar, kläder och andra förnödenheter har skickats. Det finns flera förklaringar till detta menar Veronica Strandh, docent vid Umeå universitet.

– Det är en väldigt stor givmildhet, säger hon.

En prognos från branschorganisationen Giva Sverige visar att givandet till ideella organisationer i Sverige ökar och tros landa på 12 miljarder kronor för 2022, jämfört med 9,7 miljarder kronor året innan. Stödet till Ukraina är den stora förklaringen till ökningen.

Veronica Strandh, som forskar på civilsamhällets roll vid katastrofer, olyckor och kriser, samt vilken frivilligresurs som finns att tillgå, menar att det finns flera anledningar till att svenskarna är så givmilda när det kommer till just Ukraina.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

– För det första så tar vi del av mediarapporteringen, där vi ser vilket enormt mänskligt lidande det är i Ukraina och vilket behov det finns av olika typer av nödhjälp, berättar Veronica Strandh.

Ytterligare faktorer till givmildheten är den geografiska närheten till Ukraina och att viktiga värderingar som demokrati, mänskliga rättigheter, öppenhet och frihet, står på spel.

Enklare att skänka

Man kan även se ett förändrat mönster i hur svenskarna ger. Tidigare har det varit vanligast att man gett gåvor regelbundet via olika organisationer, medan det idag har blivit lättare att skapa och ge till privata initiativ. Nu kan man enkelt skicka pengar digitalt eller lägga på en gåva när man handlar i butik.

– Man brukar ju säga att ”det ska vara lätt att göra rätt”, säger Veronica Strandh.

Fakta: Engagemanget i Ukraina

Efter krigsutbrottet ökade andelen svenskar som säger att de gett en gåva till de högsta nivåerna på tio år, enligt en undersökning som Giva Sverige genomfört tillsammans med Novus.

Allra mest ökade givandet bland män, men även bland unga.

Svensk insamlingskontroll upplevde ett enormt engagemang bland privatpersoner och företag i samband med Rysslands invasion av Ukraina och bedömer att engagemanget håller i sig när man ser att kriget kan bli långvarigt.

Man har också fått flera förfrågningar om att öppna 90-konto från privata initiativ och organisationer som arbetar med hjälpsändningar av material och andra förnödenheter till Ukraina.

 (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet