Foto: SVT

Umeåforskning på topplista över årets största genombrott

Uppdaterad
Publicerad

På tidskriften Science tio-i-topplista över det gånga årets största genombrott finns forskningsgenombrott från Umeå universitet med. Det handlar om det första läkemedlet för att tysta den gen som ligger bakom Skelleftesjukan.

Umeåforskarna ligger bakom studierna som resulterat i det första läkemedlet baserat på så kallad rna-interferens. Amerikanska forskare upptäckte för 20 år sedan att det går att stänga av bestämda gener med bitar av dubbelt rna och belönades med Nobelpris för upptäkten, skriver DN.

Först 20 år efter upptäkten har nu det första läkemedlet, för behandling av den ärftliga Skelleftesjukan, som baseras på metoden godkänts. Vilket gör att den anrika tidskriften listar upptäkten som en av de tio största forskningsgenombrotten under det gånga året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.