Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jan Hägglund är en av personerna bakom polisanmälan mot IS-resenärer Foto: Jan Färingö, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Umeåpolitiker polisanmäler 300 IS-anhängare

Uppdaterad
Publicerad

I fredag lämnades en polisanmälan mot 300 IS-anhängare in till Riksåklagaren och rikspolischefen. Bakom anmälan står bland annat Jan Hägglund, gruppledare för Arbetarpartiet i Umeå.

Hägglund har tillsammans med Göteborgspolisen Ulf Boström, Medborgerlig samlings rättstalespolitiska person Edward Nordén och terrorforskaren Magnus Norell gjort polisanmälan, något Expressen var först med att berätta.

Anmälan gäller de omkring 300 personer som sedan 2012 rest från Sverige för att stötta terrorgruppen IS eller liknande organisationer. Hägglund med flera anmäler dessa i egenskap av privatpersoner.

– Vi gör det här som privatpersoner för att det inte får bli en partipolitisk bedömning av det här. Det är förstås en politisk fråga men det får inte bli en partipolitisk, säger Hägglund.

”Övertygad om att det kommer rasa in berättelser”

Enligt Hägglund görs anmälan för övertyga riksåklagaren och rikspolischefen om att det finns tillräckligt med substans för att inleda en förundersökning mot IS-anhängarna.

– Vi tycker att det är stötande att Sverige inte kunnat göra något åt de här människorna som i vissa fall begått ohyggliga brott och i andra fall medhjälpt till dessa. Inleds en sådan är jag övertygad om att det kommer rasa in berättelser från människor som drabbades som kan knyta förövarna till brott, menar Hägglund.

Vad hoppas du att den här anmälan ska leda till?

– Vi hoppas att den ska bevara rättssamhället och tron på samhällskontraktet, slå vakt om offren så att de slipper möta sina förövare i vardagen, och förebygga ett nytt Drottninggatan.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer