• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Genrebild. Foto: SVT

Umeås flygplats blir fjärrstyrd

Publicerad

I dag nåddes de anställda på Umeå Airport om beskedet att flygtrafiken ska övergå till fjärrstyrning inom Luftfartsverkets(LFV) och Swedavias tidsplan – senast i början år 2021. Tolv tjänster kommer i och med det att flyttas till Arlanda flygplats.

– Det är den tidplan som vi fått presenterade för oss lokalt, men vi ligger som nummer två i turordning, så bedömningen är nog att det beräknas klart 2019. Kiruna ligger före oss i turordningen, säger Carin Ählström, operativt ansvarig på flygtrafikledning i Umeå.

Tolv tjänster flyttas till Arlanda

Swedavias VD och generaldirektören i LFV fått mandat av sina styrelser att gå vidare och tillsammans skriva ett avtal som ska vara klart senast sista mars i år gällande programmet att omorganisera ett antal flygtrafikledningar i landet till att fjärrstyras från Arlanda, bland annat Umeås flygplats.

Alla flygledartjänster från Umeå kommer istället flyttas till Arlanda i Stockholm, och det är tolv tjänster det rör sig om i Umeå.

Läs även: Flera tjänster hotas när kameror ersätter personal

– LFV har förhoppningen att alla som jobbar här ska vilja flytta med till Arlanda med sina familjer, säger Carin Ählström.

Ska informera medarbetarna

Planerna på att fjärrstyra flygtrafikledningen Umeå är kända sedan tidigare, men det är under de senaste dagarna som tidsplanen uppdagats för flygledarpersonalen i Umeå.

Vad händer härnäst?

– Jag vet inget om själv avtalen, men tanken är att HR måste komma ut och informera medarbetarna ganska snart på respektive ställen om vad det kommer innebära, säger Carin Ählström.

”Tror inte det är bestämt något årtal”

Bengt-Ove Lindgren, flygplatschef vid Umeå Airport, har inte nåtts av informationen när SVT kommer i kontakt med honom angående LFV:s och Swedavias utskick om tidsplanen.

Läs även: Region Västerbotten reagerar mot fjärrstyrda flyg

– Jag kan varken bekräfta eller dementera det, säger Bengt-Ove Lindgren och fortsätter:

– Jag vet att det varit en diskussion tidigare att titta på möjligheterna sedan i höst, men den information jag har idag är att man bestämt sig för att titta på det och skriva avtal för att utreda möjligheterna och bli mer konkret i diskussionerna. Jag tror inte det är bestämt att det ska göras ett visst årtal, säger Lindgren.

Swedavia: Inget påskrivet

På Swedavia har man heller inte någon vetskap om det finns något färdigt avtal eller inte.

– Läget är att vår styrelse och LFV:s styrelse i december tog beslut att man gav uppdrag till vår VD och LFV:s generaldirektör att fortsätta diskussionerna med avsikt att komma med förslag till avtal under första kvartalet, och efter förstudierna ville parterna gå vidare. Men jag kan inte kommentera något kring avtalet, det är inte något påskrivet om det skulle bli av eller inte, säger Ulf Wallin, presschef vid Swedavia.

– Förhoppningen är att det ska bli ett avtal, men vi går ut med det när det är klart. Nu finns det inget som vi vet av, säger han.

SVT Nyheter har sökt representanter vid Luftfartsverkets utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer