Anders Ågren (M) och Hans Lindberg (S) vill att alla ska hjälpa till för att få stopp på bilbränderna i Umeå. Foto: SVT

Umeås kommunalråd vill ha hjälp att stoppa bilbränderna: ”Oerhört allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen förstördes flera bilar i anlagda bränder i Umeå. En hund dog instängd i en av bilarna. Nu kräver Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) och Anders Ågren (M) att alla tar ett gemensamt ansvar – för att sätta stopp.

I ett pressmeddelande från Umeå kommun skriver kommunalråden att alla måste hjälpas åt för att få stopp på bränderna. ”Kommunen, myndigheter, föreningar, företag och allmänhet har ett ansvar för att stoppa utvecklingen”.

– Det här är självklart oerhört allvarligt och vi ska göra allt vi kan från kommunens sida för att underlätta polisens arbete. Men det räcker inte. Alla måste ta sitt ansvar och bidra för att skapa ett tryggare Umeå, säger Hans Lindberg (S), ordförande i kommunstyrelsen, i pressmeddelandet.

Bilbränder i Umeå

”Viktigt att alla som hört något kontaktar polisen”

Vidare skriver man att Umeå för närvarande är den största kommunen i Sverige som inte har ett utsatt område och ambitionen från kommunens sida är att det ska fortsätta vara så.

– Det här handlar om allvarlig brottslighet och nu är det viktigt att alla som har sett, hört eller vet något om detta kontaktar polisen så att rättvisan får ha sin gång. Det är allas vårt ansvar, säger Anders Ågren (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, Umeå kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilbränder i Umeå

Mer i ämnet