Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Astrid Rönnlund och de andra treorna i Ersmarks skola i Umeå gör ett delprov i de ”nachonella” proven i matematik. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Umeåskola har ”nachonella” prov – för att avdramatisera

Publicerad

Just nu gör elever i årskurs 3 sina första nationella prov. Många tycker att det är nervöst. För att avdramatisera proven har läraren Frida Josefsson på Ersmarks skola i Umeå i stället infört ”nachonella” prov.

– Efter varje prov får eleverna två nachochips. När alla prov är avklarade firar vi med en nachofest, säger hon.

Eleverna i årskurs 3 gör just nu sina första nationella prov. I Ersmarks skola i Umeå kallar de det för ”nachonella” prov – för att avdramatisera.

– Det blir ofta lite upphaussat med nationella prov, många blir lite extra spända och det är nervöst, säger läraren Frida Josefsson som har årskurs 3.

Uttalar ”nationella” på olika sätt

Hon är själv från Göteborg och hade märkt att Umeåborna har ett annat sätt att uttala ”nationella” än det hon har. Det gav henne idén till ordleken.

– Jag hoppas att andra skolor också ska börja med ”nachonella” prov, säger eleven Astrid Rönnlund.

Se vad resten av treorna tycker om de ”nachonella” proven i klippet ovan.

Nationella prov

I vilka årskurser har man nationella prov?

Elever i grundskolan gör nationella prov i årskurs 3, 6 och 9. Även i gymnasieskolan har eleverna nationella prov i en del kurser. De flesta prov görs på specifika dagar som Skolverket bestämt.

Vilka nationella prov finns det?

De nationella proven är ett stöd för att likvärdigt och rättvist göra bedömningar och sätta betyg på en elevs kunskaper. I gymnasieskolan genomförs nationella prov i engelska, matematik, svenska och svenska som andraspråk.

Alla elever i Sverige gör samma prov.

Måste man göra nationella prov?

Nationella prov är obligatoriska prov som finns för att ge elever samma förutsättningar att visa vad de kan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.