Foto: SVT

Umebon Erik coachar svenska kälkhockeylaget

Uppdaterad
Publicerad

I Sotji 2014 blev det en åttondeplats, långt från medaljerna för det svenska kälkhockeylaget. För att åstadkomma ett bättre resultat i Pyeongchang har Umebon Erik Vikström fått uppdraget som svensk förbundskapten, en roll han haft sedan i somras.

Vikström kommer från en bakgrund inom vanlig ishockey med mer än 20 års erfarenhet av sporten på olika nivåer, en egenskap han tror bidragit till att han fått chansen hos parasportförbundet. Ett av förbundens önskemål när han tillträdde posten som förbundskapten var att jobba mer med försvarsspelet.

– Vi har lagt stor kraft på försvarsspelet, vilket gjort att vi fått ett tryggare spel, säger Vikström.

Övergången från traditionell ishockey till parasport har också inneburit att han tvingats tänka om när det kommer till taktik och spelsystem.

– Den största skillnaden i spelet är att man inte kan åka bakåt på en kälke, så du måste bygga spelet efter att alla utespelare åker i samma riktning.

Tvingas ta ledigt från jobbet

I första matchen möter Sverige Kanada. I Sotji-Paralympics förlorade Sverige mot just Kanada med 1-10 och Vikström medger att de kommer bli tuffa motståndare även denna gång.

– Kanada är ett av världens absolut bästa lag med enorma resurser, som vi mindre nationer inte har.

Spelarna i Kanada är i regel proffs medan de svenska spelarna – och lagledarna har heltidsjobb och tvingas ta ledigt för att åka till Sydkorea. Det svenska laget har träffats ungefär en gång i månaden det senaste halvåret och då hunnit med att spela ihop sig och, enligt Erik Vikström bygga en bra lagkänsla.

– Vi har fått ihop en riktigt bra gemenskap med laget och det är vad som kommer ta oss långt, en bra grupp, säger Vikström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.