I klippet kan du se och höra ett stycke ur fredagens allspel. På bilden syns delar av bandet Lyssnen från Framnäs folkhögskola. Foto: Hans Wiechel

Umefolk lockade besökare från när och fjärran

Uppdaterad
Publicerad

Nu är årets upplaga av folkmusikfestivalen Umefolk avslutad och det är trötta men nöjda arrangörer som sammanfattar veckan.

På frågan om festivalens höjdpunkter har producenten Stefan Gyllenberg svårt för att bara välja en händelse.

– Katarina Barruk, Arvvas, WAO och MäSä-Duo var ju riktigt stora artister, men den självklara publikfavoriten var ändå allspelet i fredags, konstaterar Gyllenberg.

Stora och små tillsammans

Allspelet återkommer varje år och där får både tillresta storartister och lokala musikskoleelever spela tillsammans på en enda stor scen.

– Upplevelsen med de flera hundra barnen som spelade så otroligt bra, det gav ståpäls. Så många och så samspelta, en upplevelse man måste vara där för att förstå, lyder Stefan Gyllenbergs beskrivning.

Trogen målgrupp

De slutgiltiga publiksiffrorna släpps först under måndagen, men Gyllenberg tror att årets biljettintäkter kommer att ligga i linje med de tidigare upplagorna.

– Vi är en ideell förening som driver det här helt utan vinstintresse. Så vi ligger inte med några goda marginaler, men vi går runt på ungefär plus minus noll.

– När jag tittade ut på publiken i helgen kände jag att vi verkligen hade samlat alla åldrar och man kan väl tänka att många av dem har ett stort intresse av folkmusik i grunden, säger producenten Stefan Gyllenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.