I årets Umemil startade endast 40 löpare. Foto: Hans Nilsson

Umemilen 2020 gick i mindre skala

Uppdaterad
Publicerad

I vanliga fall brukar runt 500 löpare tävla i Umemilen. Men på grund av coronaviruset blev evenemanget betydligt mindre i år.

Umemilen, som gick av stapeln under lördagen på Nydala i Umeå, sprangs i två heat med bara 40 deltagare i varje.

– Det finns ett uppdämt behov av att springa lopp, så vi ville aldrig ställa in det, säger Hans Nilsson på IFK Umeå, som arrangerade tävlingen.

Coronaviruset i Västerbotten

För att minska trängseln och därmed smittorisken struntade man i prisutdelningen och nummerlapparna fick man hämta ut under hela veckan istället för just innan starten.

– Dessutom har vi ingen korv eller fikaförsäljning eller vätskekontroller. Därför behövde vi också färre funktionärer i år, säger Hans Nilsson.

Årets vinnare i herrklassen blev Karsten Meier med en sluttid på 31 minuter. Damklassen vanns av Charlotte Andersson på dryga 34 minuter och det var också nytt banrekord för damer.

Bilder från loppet och intervju med damvinnaren Charlotte Andersson finns i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet