Foto: Pressbild

Umemusiker prisas – får kvarts miljon

Uppdaterad
Publicerad

Musikern Jonas Knutsson får ett stort pris från Skytteanska samfundet. Knutsson är jazz- och folkmusiker och priset han får är på 250 000 kronor.

Knutsson är född och uppvuxen i Umeå, och flyttade 1983 till Stockholm för studier vid Musikhögskolan. Han spelar alla olika sorters saxofoner.

– Det är helt fantastiskt! Först och främst är jag väldigt överraskad men väldigt glad och stolt över att mitt arbete uppmärksammas på det här viset, det är en stor ära. Givetvis är jag också tacksam mot Skytteanska Samfundet över att de valt mig, säger Jonas Knutsson.

Priset innebär 250 000 kronor men för egen del var det motiveringen Knutsson fastnade för.

– Särskilt glad och rörd blev jag över den fina motiveringen. De har uppmärksammat att jag under lång tid har jobbat med att flera olika genres att jag är lite flerspråkig. Då kommer man in på musik och vad musik är för något och vilken funktion det fyller i mitt liv.

Så här lyder samfundets motivering:

Jonas Knutsson har idag hela världen som sin musikarbetsplats, men med båda fötterna stadigt i Västerbotten. Få musiker idag kan uppvisa en så påtaglig bredd i musikaliska uttryck vad gäller form och innehåll, och samtidigt äga en geografisk förankring i flera olika världsdelar. Jonas Knutsson är att betrakta som en genuint nyfiken global upptäcktsresande i musik, dels rent tekniskt på sitt instrument som består saxofoner i olika skepnader. Men han kan också bearbeta ett musikaliskt innehåll som är så diversifierat att det innefattar både jazz- och folkmusik, samisk jojk, västafrikansk och nord- och sydindisk klassisk musik.

Kungliga Skytteanska Samfundet

Bildades år 1957 och är en av de 18 kungliga akademierna i Sverige. Dess uppgift är att stödja och uppmärksamma Norrlands kulturella och vetenskapliga utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.