Ung tjej tar en selfie med mobilen. Arkivbild. Foto: Wilma Nora D. Nygaard, TT

Unga norrlänningar nöjdare med livet än storstadsbor

Uppdaterad
Publicerad

Unga människor i norra Sverige är mer nöjda med sin livskvalitet än människor i storstäder – och mycket är kopplat till boende. Det visar en opinionsundersökning som Sveriges byggindustrier låtit göra.

I storstäder svarar personer mellan 18 och 25 år att bostadsbristen är den största utmaningen för samhället. Boende i Stockholm utmärker sig som särskilt missnöjda med sin nuvarande boendesituation, enligt undersökningen.

– Många satsningar genomförs utifrån storstadsperspektiv, till exempel kreditrestriktionerna vid köp av boende. Detta minskar valmöjligheten för ungdomar. Att kunna erbjuda mångfald på bostadsmarknaden är väldigt viktigt, säger Christer Johansson, lokalchef på Sveriges byggindustrier i Västerbotten

Arbetslösheten största utmaningen

På ställen utanför storstäderna tycker unga istället att arbetslösheten är den största utmaningen för samhället.  Att byggindustrin har intresse för att diskutera livskvalitet kan tyckas långsökt, men Christer Johansson tycker att det är naturligt, och är inte förvånad över att unga i Norrland är mest nöjda.

– Att kunna välja mellan att bo centralt eller utanför centrum men samtidigt ha bra transporter till och från jobbet är positivt för många, säger Christer Johansson.

Han tror också att när klimat och hållbarhet blir mer aktuellt framöver så kommer också livskvalitet att diskuteras mera, liksom samverkan mellan stad och landsbygd.

Fakta undersökningen

Undersökningen är gjord av Novus och omfattar drygt 1 000 intervjuer med människor 18-25 år. Bland boende i Norrland rankar 45 procent av intervjupersonerna att deras livskvalitet är mycket bra.

Citat från undersökningen:

”Jag önskar att kravet på kontaktinsats på bostäder minskar, så att det blir lättare för unga att köpa sin första bostad.”

Kvinna, 22 år, i storstad.

”Landsbygden ger en möjligheter. Staden inskränker ens möjlighet att påverka sitt liv, då bostadsfrågan gör dig till gisslan.”

Man, 25 år, i mindre stad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.