Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Bergvall på Akademi Norr berättar vad som förvånade mest med kartläggningen av framtidens behov av arbetskraft. Foto: Anders Öhlund/SVT

Unik kartläggning av kompetensbehovet i norra Sverige – 45 000 personer behövs

Uppdaterad
Publicerad

45 000 personer behöver rekryteras till norra Sverige på två år. Detta visar en unik kartläggning av behovet av arbetskraft i norra Sverige.

– Siffrorna är nog i underkant. Det kommer att behövas ännu fler. Var alla nyanställda ska hittas är en svår fråga, säger Martin Bergvall, förbundschef på Akademi Norr.

För första gången någonsin har behovet av arbetskraft i norra Sverige kartlagts. Totalt har kompetensbehovet i 30 kommuner, 548 företag i norra Sverige, Region Norrbotten och Region Västerbotten kartlagts.

Rapporten visar bland annat att det finns ett rekryteringsbehov av drygt 45 000 tjänster, lågt räknat, mellan 2024 och 2026.

Industriboomen i norr

I Västerbotten beräknas det behövas 5 000 personer till kommunerna och regionen.

Kompetensbrist kan kosta möjligheter

– Var alla nyanställda ska hittas är en svår fråga. Det handlar bara om två år, säger Martin Bergvall, förbundschef på Akademi Norr som står bakom kartläggningen.

Akademi Norr är en länsöverskridande samverkan mellan tolv kommuner i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland.

– Rapporten bekräftar bilden av att hela norra Sverige står inför fantastiska möjligheter, men att vi utan rätt kompetens riskerar att inte kunna ta tillvara på dessa fullt ut, säger Ida Lindh, FoU-strateg på Campus Skellefteå.

Här är bristyrkena i norr

Störst brist beräknas det bli på sjuksköterskor, undersköterskor och förskollärare inom offentlig sektor. Västerbottens arbetslöshet låg i maj på 3,7 procent, vilket är lägst i landet. I Norrbotten ligger den på 4,1 procent. Sverige som helhet har 8,7 procent arbetslösa.

– Folk från södra Sverige måste flytta hit men även från utlandet. Det är bråttom nu, arbetskraftsbristen är skriande och bara ökar, säger Martin Bergvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet