JO kritiserar Norrlands universitetssjukhus i Umeå sedan de skickat en kvinnas vårdkallelser till fel person. Foto: SVT

NUS sms:ade fel nummer – gick till person som ska ha trakasserat patienten

Publicerad

JO kritiserar Norrlands universitetssjukhus sedan de vid två tillfällen skickat sms-påminnelser om en kvinnas bokade vårdbesök till fel person. I anmälan framkommer att personen som fick meddelandena under lång tid trakasserat, kontrollerat och utsatt kvinnan för våld.

Det var i januari i år som smsen skickades till fel person. I utskicken framgick kvinnans namn samt tidpunkt och vårdavdelning hon skulle infinna sig på. Händelsen anmäldes till JO som nu kritiserar sjukhuset.

Enligt sjukhuset ska felskicken berott på att de bytt system och att ett gammalt telefonnummer följt med i flytten. Enligt den utredning som regionen gjort så ska man ha ändrat till rätt telefonnummer nu.

Vidare uppger regionen att de ser allvarligt på att uppgifterna skickades fel och kommer gå igenom samtliga patienter och korrigera eventuella felaktigt importerade nummer.

JO som har granskat ärendet pekar på att de felaktiga utskicken varken är förenliga med rutiner eller rättslig reglering av uppgifter som omfattas av hälso- och sjukvårdssekretess. JO ser allvarligt på det inträffade och kritiserar regionen för det inträffade, samt förutsätter att något liknande inte kommer att hända igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.