Foto: SVT

Tjänstemän bjöds på öl – nu avbryts upphandling

Uppdaterad
Publicerad

Efter tidningen Norrans granskning av Skellefteå Kraft Fibernät AB där tjänstemän festade tillsammans med anbudsgivare under pågående upphandling har företaget nu beslutat att avbryta upphandlingen.

SVT Nyheter Västerbotten har tidigare rapporterat om hur anhöriga till chefer på Skellefteå Kraft har bjudits på både mat, dryck och hockey i företagets loge under hockeymatcher.

Läs även: Leverantör bjöds på öl under upphandling.

Efter SVT:s granskning har även Norran tittat närmare på Skellefteå Krafts verksamhet. I en artikel som tidningen publicerade igår framkommer det att Skellefteå Kraft Fibernät AB nu avbryter sin upphandling på grund av granskningen.

I ett brev skriver företaget följande:

”Med beaktande av att syftet med upphandlingslagstiftningen är att underlätta för leverantörer att få tillgång till och insyn i förfaranden för tilldelning av offentliga kontrakt, bedömt att de omständigheter som framkommit i samband med tidningen Norrans publicering av en artikel den 24 mars 2017 innebär att det för en utomstående kan uppfattas som att de EU-rättsliga principerna har trätts för när.”

Läs även: VD fick löneavdrag efter SVT:s granskning

Avbryts på grund av försiktighetsåtgärder

Vidare skriver företaget att resultatet av publiceringen kan skada framtida upphandlingar:

Skellefteå Kraft Fibernät AB vill understryka att någon överträdelse av det upphandlingsrättsliga regelverket inte har skett, men att allmänhetens misstanke om detta i sig kan skada förtroendet för koncernen.

Till Norran säger Skellefteå Kraft Fibernäts vd Anders Pettersson att upphandlingen avbryts på grund av försiktighetsåtgärder för att det inte ska råda något tvivel om att gällande lagstiftning och de EU-rättsliga principerna respekteras i alla lägen.

– Vi anser inte att det skett någon överträdelse, men väljer i detta fall att tillämpa en försiktighetsåtgärd. Han förklarar också att de istället inom kort inleder en ny likadan upphandling för att inte riskera att uppgifter om anbudsgivare röjs igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skellefteå Kraft

Mer i ämnet