Hör kommunalrådet i Norsjö om fördelarna med att luckra upp strandskyddet i klippet Foto: SVT / arkiv

Utredning vill göra det enklare att bygga strandnära på landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Regeringsutredaren Catharina Håkansson Boman lämnade den 14 december in sitt förslag om förändring av strandskyddet till regeringen.

– Det skulle vara oerhört positivt om det blev mycket lättare för våra medborgare att bygga vid sjöar, alltså strandnära, säger Mikael Lindfors (S), kommunalråd i Norsjö.

I juli 2019 tillsatte regeringen en utredning för att se över strandskyddslagstiftningen.

Utredningens syfte var föreslå författningsändringar som ska underlätta för strandnära bygge på landsbygden men också stärka strandskyddet där exploateringsgraden redan är hög.

Mikael Lindfors (S) är positiv till utredningens förslag men säger att det fortfarande är oklart hur det påverkar rent praktiskt när man ändrar i miljöbalken.

– Förra gången man gjorde om den, 2009, sa man att det skulle bli enklare men det visade sig istället bli svårare.

Hör mer från intervjun med kommunalrådet i klippet ovan.

Utredaren: Måste ge utrymme för lokala anpassningar

I ett debattinlägg i DN skriver utredaren Catharina Håkansson Boman att hennes förslag bland annat inbegriper att kommunerna ska få ett större ansvar att själva utreda vilka områden som kan komma i fråga för att upphäva strandskyddet.

”Exploateringen av stränderna, befolkningstäthet och exploateringstryck varierar i landet inom och mellan län men även inom kommuner. Förhållandena förändras också över tid, inte minst på grund av den pågående urbaniseringen. Det har blivit tydligare att bestämmelserna måste kunna ge utrymme både för lokala anpassningar och dynamiska förändringar.

Lättnader i strandskyddet kommer exempelvis att kunna genomföras i mycket större utsträckning i Jokkmokks kommun, som har den lägsta exploateringsgraden av stränderna (1,4 procent) än i Danderyds kommun, som har den högsta (68,9 procent).”

Regeringens utredningsdirektiv

”Det ska bli betydligt enklare att bygga strandnära i landsbygdsområden. Förslagen ska också syfta till att dels förbättra förutsättningar för bostäder och näringsverksamhet främst för småföretagare, besöksnäring och gröna näringar i områden med lågt exploateringstryck, dels bibehålla eller om behov finns förstärka strandskyddet för att värna obrutna strandlinjer, den allemansrättsliga tillgängligheten och miljön i starkt exploaterade områden. Det lokala inflytandet ska öka.”

Källa: Regeringen / kommittédirektiv från Miljödepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.