Elgh skriver tillsammans med Peet Tüll, infektionsläkare och epidemiolog och Åke Gustafsson, senior specialist i virologi att kontaktspårning runt inträffade fall med isolering av närkontakter är en åtgärd som bidrar till minskad spridning.
I de flesta regioner tycks det ha fungerat även om en del smittskyddsenheter blivit ansträngda skriver man. Folkhälsomyndigheten avråder i dag landstingen från kontaktspårning.
I sin artikel skriver man följande om fler tester:
Resurser för provtagning är begränsade. Testningar är viktiga inte minst när antalet smittade börjar minska. Det var också huvudbudskapet från Världshälsoorganisationens generalsekreterare T A Ghebreyesus vid gårdagens presskonferens – ”Man kan inte bekämpa en brand med förbundna ögon och vi kan inte stoppa denna pandemi utan att veta vem som är smittad. Vi har ett enkelt råd till alla länder: testa, testa, testa.”
Forskarnas tre förslag
- Att kontaktspårning fortsätter i alla landsting. Smittskyddsenheterna kan behöva förstärkas med personal. För kontaktspårning behövs inte utbildad sjukvårdspersonal. Som exempel kan nämnas ungdomsmottagningar där annan personal än sjukvårdspersonal arbetar med smittspårning.
- Att provtagningsresurser förstärks kraftigt och att provtagning utvidgas.
- Att utvecklingsarbete med serologi för COVID-19 initieras.