Prästen Anders Sandberg döper pojken Edvard under lördagens drop in-dop. Foto: Matilda Audas Björkholm

Uppskattat drop in-dop – både vuxna och barn döptes

Uppdaterad
Publicerad

I lördags anordnade Svenska kyrkan i Umeå sitt första drop in-dop någonsin. I både Tegskyrkan och Mariakyrkan kom familjer för att döpa sina barn, men även vuxna passade på.

Svenska kyrkan i Umeå provade i helgen på drop in-dop för första gången. Efter succén med drop in-vigslarna var det under lördagen dags för dop. På förhand hade en osäkerhet smugit sig fram hos prästen Anders Sandberg då de inte visste hur många som skulle komma. Men med facit i hand gick det väldigt bra berättar han.

– Det gick bra, det var en härlig dag. Det var ett par som kom vid halv två men annars var alla familjer på plats före klockan tolv. Det var väl förberett när det väl kickade igång och därefter flöt det på bra.

Passade på

Totalt döptes 17 personer i helgen och de familjer som besökt Tegskyrkan där Anders Sandberg jobbar var nöjda och tyckte att det var kul att dopet kunde bokas in så smidigt.

– Jag pratade med några som berättade liknande som vid drop in-vigslarna: De hade inte fått det att bli av men hade velat döpa och sett detta och då haka de på, säger Anders Sandberg.

Det finns praktiska fördelar också, man slipper ordna med dopkalas.

– Jag tyckte att stämningen var god och att de som var där uppskattade det.

74-åring döptes

Enligt Anders Sandberg är drop in-dopet nästan identiskt med ett mer traditionellt dop den enda skillnaden var att kyrkan själva valt ut vilka böner och texter som skulle läsas, psalmerna fick familjerna välja.

Av de som döptes var de flesta barn men även vuxna passade på att få sitt huvud doppat.

– Vi ville veta om det skulle komma vuxna för när man döps som vuxen konfirmeras man också. I Mariakyrkan var det en pappa som döptes i samband med barnet. Där döptes också en 74-åring, säger Anders Sandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.