När Marie och Ingvar Karlsson åkte upp för att kontrollera sin stuga visade det sig att sju personer bebott deras fritidshus i två veckor. Foto: Privat

Maries upptäckt: Sju främlingar hade flyttat in i sommarstugan

Uppdaterad
Publicerad

När Marie och Ingvar Karlsson i Norsjö kontaktades av en bekant som undrade om de sålt sin stuga så trodde de inte sina öron. Framme vid stugan upptäckte familjen en oväntad överraskning – sju personer hade lyft ut alla deras möbler och bott in sig i stugan.

– De hade bott där i två veckor, berättar Marie Karlsson.

Marie och Ingvar Karlsson från Norsjö äger en sommarstuga i kommunen. De har inte befunnit sig i sin stuga på ett tag, men blev kontaktad av en bekant som hävdade att några personer höll till i deras fritidshus, om det rapporterade Norran först.

– Han frågade om vi sålt eller hyrt ut stugan, men det hade vi inte sa vi. En annan kille som hade kört förbi hade sett detta och vidarebefordrat det.

Då förstod familjen Karlsson att oinbjuda gäster uppehöll sig i deras stuga.

– Jag sa till Ingvar att ”rusta dig, nu ska vi iväg till stugan”!

Hade dragit ut möblerna för bärrensning

När de kom till platsen möttes familjen Karlsson först av att bord, stolar, fåtölj och soffa plockats ut. Klädesplagg hängde på tvättlinor bland träden, och där satt sju personer – och rensade hjorton.

Besökarna hade både hängt upp klädlinor och dragit ut stugans möbler där de i godan ro satt och rensade hjortron. Foto: Privat

– Ingvar pratar bondska och sade ”vo göre ni jenna?” men de förstod så klart inte så jag översatte till engelska och frågade ”what are you doing here?”, berättar Marie.

De sju personerna visade sig vara polska bärplockare och kunde inte prata engelska. När Marie visade att hon hade nyckeln till stugan visade en av polackerna dörren – där någon plockat bort låskolven.

Bodde i stugan i två veckor

På grund av språkförbistringar mellan sällskapen tillkallade Marie och Ingvar polis.

– Männen påstod att de stött på någon i skogen som visste om ett boende och då erbjudit vår stuga. De hade bott i vår stuga i två veckor, säger Marie.

Polisen upprättade en anmälan, genomförde en husrannsakan i deras bilar, dokumenterade och identifierade männen innan de lugnt och sansat började packa ihop sina grejer. Ett gasoldrivet kylskåp, bilbarnstol, dammsugare, cirkelsåg och hårfön var bland de ägodelar som bärplockarna tog med sig.

Erbjöd ”hyra”

Men innan de fick åka iväg ville de göra rätt för sig.

– De erbjöd oss pengar, men jag tog inte emot dem. Allt gick väldigt tillmötesgående till, säger Marie som berättar att stugan, förutom låskolven, är intakt och i hyfsat gott skick.

– Men det känns ju olustigt. Nog kommer vi våga lämna stugan framöver, men vi kommer hålla mer uppsikt. Vi har så fina grannar där, vi håller koll åt varandra, säger Marie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.