Studenterna på Minervaskolan passade på att visa sitt missnöje under torsdagens studentfirande i Umeå. Foto: Privat

Kritiken mot Minervaskolan: ”Utan bibliotek, syv och kurator”

Uppdaterad
Publicerad

Utan bibliotek, SYV och kurator- avgångsklassen S14A från Minerva gymnasium tog studenten under torsdagen och passade på att visa sitt missnöje över skolans ledning på sin banderoll.

– Rektorn avbröt vårt studentfirande och påstod att det var förtal, berättar studenten Simon Bäckman.

Ett av flaken under torsdagens studentfirande i Umeå stack ut lite extra, banderollen som prydde vagnen hade ett allvarligt budskap ”Minerva, Sveriges modernaste skola, utan SYV, bibliotek och kurator” stod det med stora bokstäver.

– Syftet var att på ett satiriskt sätt lägga en pik mot ledningen. Det var inte riktat mot lärarna, förklarar Simon Bäckman, elev S14A på Minerva gymnasium.

Biblioteket  ”en hylla med böcker”

Under de tre åren som samhällsklassen studerat vid Minerva gymnasium så har de visat sitt missnöje över att inte ha tillgång till varken bibliotek, kurator eller SYV. Klassen hade en SYV under första och andra året, men ingen som de kände till under det tredje året – inte förrän ett par månader innan vårterminens slut.

De har varit i kontakt med ledningen, förklarat situationen i skriftliga utvärderingen och skolinspektionen har haft kontroller vid gymansieskolan.

– Under mina tre år på skolan har det aldrig funnits något bibliotek. Sista månaden satte de upp en hylla med böcker, men det räknas inte som ett bibliotek enligt Skolverkets mening, förklarar Simon Bäckman.

Eleverna har blivit hänvisade att låna böcker vid Umeå universitet eller Stadsbiblioteket.

En kurator på 1200 elever

Eleverna på skolan har uttryckt att det funnits en bristande elevhälsa. Under Bäckmans tid på skolan har det funnits en kurator som ansvarat för både grundskolan och gymnasieskolan, alltså totalt 1200 elever.

– När spontana situationer uppkommer då man behöver prata med en kurator fort så har det inte funnits möjlighet. Det har krävts flera veckors framförhållning för att boka en tid, förklarar han.

Någon studievägledare fanns det inte förrän några veckor innan eleverna skulle ta studenten.

– Vi upplevde att SYV:en kom från ingenstans, just innan vi skulle sluta, tillägger Bäckman.

”Flera var arga och vissa grät”

Innan studentdagen var kommen hade eleverna blivit ombedda att ta ner sin banderoll från flaket. När de bestämt att ha den kvar så valde rektorn att besöka studenterna på plats under torsdagens studentfirande.

– Det blev nästan som ett bråk mellan oss och rektorn, men det var inte vår intention. Han påstod att det vi skrivit var förtal. Det blev ingen vidare stämning då många blev antingen arga eller började gråta, säger Simon Bäckman.

Kommer ni att gå vidare med detta?

– Det vet jag inte, det är upp till rektorn. Vi har gått ut skolan nu och vi har sagt vårt, avslutar Bäckman.

Minervaskolan tillbakavisar

Enligt Minervaskolan är det felaktigt att det behövs flera veckors framförhållning för att träffa kurator.

– Så har det aldrig varit, i de allra flesta fall har man fått kontakt med kort varsel, alltid under en vecka, ofta samma eller nästa dag, skriver Minervaskolans Mikael Westergård i ett mail till SVT.

Skolan vill också klargöra att den har en syv  (studie och yrkesvägledare). Mikael Westergård skriver i mailet att eleverna blivit informerade om hur de kommer i kontakt.

– Alla kontaktuppgifter finns i deras administrativa system, och resurserna har funnits tillgängliga under de tre år som dessa elever gått på skolan, skriver Westergård.

Vidare påpekar Minervaskolan att det finns ett bibliotek med 5.000 titlar på skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.