Nina Björby säger att kulturskolorna är viktiga för Västerbottens framtid. Foto: SVT

Stor variation av utbudet mellan Västerbottens kulturskolor

Uppdaterad
Publicerad

Kulturskolan i Skellefteå har sex ämnen att välja bland, medan kulturskolan i Vindeln har ett ämne.

– Det inte är antalet ämnen som är det viktigaste, säger Nina Björby (S), som är ordförande för kulturutskottet i Region Västerbotten.

Enligt siffror från Nyhetsbyrån Siren skiljer sig kulturskolorna i Västerbotten åt i antalet ämnen man erbjuder. Kulturskolan i Skellefteå erbjuder bland annat musik, dans och berättande, men kulturskolan i Vindeln har endast musik.

– Det är upp till kommunerna själva om de vill satsa på en kulturskola. Vi sitter i en samordnande roll och för dialoger med alla kommunala företrädare om vikten av att kultur och estetiska ämnen finns på dagordningen, säger Nina Björby (S).

Viktiga för Västerbottens framtid 

– Jag vill speciellt lyfta det man har gjort i Sorsele, där man just har satsat på bland annat en kulturskola för att få folk att stanna kvar i kommunen, flytta till kommunen och skapa ett bra samhälle. 

I videoklippet berättar Nina Björby (S) om varför kulturskolor är viktiga.

Så många ämnen erbjuder kulturskolorna i länet

De tolv ämnesområdena är: Musik (instrument/sång), musik (ensemble, orkester, kör, musikgrupp/band), dans, teater/drama/bild/form, musikal, cirkus, foto, film/animation, slöjd/hantverk, skrivande/berättande, övriga.

Antal ämnesområden i kulturskolorna i Västerbotten:

Skellefteå: 6

Storuman: 5

Umeå: 5

Malå: 4

Norsjö: 3

Lycksele: 2

Robertsfors: 2

Vännäs: 2

Vindeln: 1

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.