Genrebild. I Sorsele utreder man nu möjligheterna att starta en kulturskola. Foto: TT

Sorsele utreder kulturskola – har haft svårt att hitta lärare

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen förslår en satsning för att kunna utbilda fler kulturskolelärare. Sorsele som är en av de kommuner som saknar kulturskola menar att bristen på lärare med rätt kompetens varit ett problem.
– Vi ska utreda i vår möjligheterna att starta en kulturskola i vår, säger Pär Röckner, fritids- och kulturchef i Sorsele.

Regeringen förslår nu en satsning på ett ”kulturskolekliv” motsvarande 25 miljoner kronor för 2018. Umeå universitet är ett av de lärosäten som får mest pengar – 4,5 miljoner för att kunna utbilda fler kulturskolelärare.

– Jag hade förväntat mig att vi skulle få delta i satsningen, men att vi skulle få så stor tilldelning av medel kändes som en stor överraskning. Det blev en riktig påskpresent, säger Anna Widén, prefekt på Institutionen för estetiska ämnen i ett pressutskick.

Vid institutionen finns redan en samverkan med musikskolan i Umeå kommun men med regeringens satsning kan man nu samarbeta med fler kommuner och stärka kulturskolans nätverk i hela Norrland.

Vill starta kulturskola i Sorsele

Enligt siffror från Kulturskolerådet från 2016 är det sex kommuner i landet som saknar kulturskola: Laxå, Sorsele, Storfors, Surahammar, Vilhelmina och Överkalix. I Sorsele kommer man under våren att utreda möjligheten att starta en kulturskola.

– Vi ska titta på hur man kan jobba med till exempel rekrytering av lärare och budget. Jag hoppas som tjänsteman att politikerna är positiva och att vi får med frågan om kulturskola till valet, Pär Röckner, fritids- och kulturchef i Sorsele.

Vi behöver lärare

Ekonomiska skäl och problem att rekrytera lärare med rätt kompetens är två anledningar till varför man inte har en kulturskola i Sorsele. Man tror nu att regeringens planerade satsning att utbilda fler kulturskolelärare kan gynna Sorsele.

– Vi behöver lärare med rätt estetiska kunskaper, Pär Röckner.

I den kommunala kultur- och musikskolan erbjuds ofta ämnen som musik, dans, drama, teater och bild.

Den långsiktiga trenden är att kommunerna breddar verksamheterna och går från renodlade musikskolor till kulturskolor. Musiken är dock fortfarande det ämne som dominerar.

Under 2015 deltog ca 430 000 barn i kultur- och musikskolornas aktiviteter och kommunerna satsade närmare 2,6 miljarder kronor på verksamheten.

Fakta: Sveriges kommuner och landsting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sorsele

Mer i ämnet