Vaccinsamordnaren i Västerbotten: ”Misströsta inte – det kommer nya tider”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en strulig start för fas 4 i covid-19–vaccineringen i Västerbotten. Regionen hade tekniska problem och många hade problem att boka tid under dagen. Vaccinsamordnaren menar att man måste ha lite tålamod.

– Går det inte att boka idag så pröva i morgon. Vi släpper nya bokningstider varje dag säger Ronny Lestander.

Region Västerbotten hade förväntat sig högt tryck när de under tisdagen öppnade för alla som är födda 1971 och tidigare att vaccinera mot covid. Förutom att det var många som ville boka en tid hade regionen stora problem med hemsidan. Man hoppas kunna lösa problemet så fort som möjligt.

Det är Pfizer och Modernas vaccin som nu används i Västerbotten. Det finns kvar mindre lager av Astravaccinet. Det används som andra spruta till de som fick Astra som första gången.

Vaccinering i Västerbotten

Varannan västerbottning över 18 år har nu fått sin första spruta. När det gäller de över 65 år är Västerbotten bäst i landet med att vaccinera – bland dem har nästan alla fått sin första spruta enligt vaccinsamordnaren.

– Vid midsommar, alltså om några veckor, räknar vi med att släppa på vaccineringen för alla som då är kvar. Det handlar då om ca 80 000 personer som får börja att vaccinera sig, säger Ronny Lestander.

Hör om vaccinplanen i Västerbotten i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vaccinering i Västerbotten

Mer i ämnet