”Kan bli riktigt stökigt” – hör SVT:s meteorolog Deana Bajic om ovädret som drar in. Foto: TT

Vädervarning i fjällen för hård vind

Uppdaterad
Publicerad

Inför fredagen har en lavinvarning för stor lavinrisk utfärdats för Hemavan och Tärnaby. Nu varnar även SMHI för mycket hårda vindar i kombination med nederbörd i området södra Lapplandsfjällen.

Det är på kalfjället som klass 1-varningen främst gäller. Där väntas hård västlig eller nordvästlig vind på 18-22 meter/sekund i kombination med snöfall och snödrev. Vinden väntas avta sent under fredagskvällen.

I samband med det hårda vädret har även Naturvårdsverket också gått ut och varnat för stor lavinrisk under fredagen, en fyra på den femgradiga skalan för lavinfara.

– Imorgon kommer vädret vara så dåligt att vi avråder från att ge sig ut överhuvudtaget, sikten blir bland annat väldigt dålig. Om man ska ge ett bra råd är det att undvika kalfjället, sade Petter Palmgren under torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.