Vädervarningar i fjällen – blåsigt och risk för laviner

Uppdaterad
Publicerad

Det råder fortsatt betydande lavinfara i både västra Vindelfjällen och södra Lapplandsfjällen. Det väntas kraftiga vindar och snöfall från lördag kväll i området – SMHI har gått ut med en klass 1-varning.

Risken för laviner är sedan i onsdags betydande i bägge områdena och förväntas vara det fortsatt under helgen. Naturvårdsverket skriver att det är fina snöförhållanden i fjällen, men det gäller att vara på sin vakt.

”Branta sluttningar är lavinfarliga. Svagheter djupare ner i snötäcket innebär att mindre laviner i värsta fall kan sprida sig och bli mycket stora”, skriver Naturvårdsverkets lavinexpert på sajten lavinprognoser.se.

Det snöfallsområde med hårda till mycket hårda vindar som väntas under lördagen i området gör inte saken bättre, eftersom det blir problem med sikten. SMHI har gått ut med en klass1-varning för hård vind med snödrev som i nuläget gäller från sent lördag kväll till söndag morgon.

Naturvårdsverkets prognoser går att följa löpande på lavinprognoser.se och på SMHI:s sajt kan du uppdatera dig om vädervarningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.