Niclas Sundell är jurist vid Hyresgästföreningen. Foto: Lennart Jönsson/ Hyresgästföreningen

Vädjan till fastighetsägarna: ”Sätt inte människor på gatan”

Publicerad

Hyresgästföreningen är orolig för att folk kommer att ha svårt att betala hyran under coronakrisen. Därför har man skickat ut brev till hyresvärdar om att inte säga upp hyresgäster.

De som kanske förlorar jobbet eller tvingas gå ner i tid under coronakrisen kan få svårt att betala hyran eller att amortera på sitt bolån.

I veckan kom besked från Finansinspektionen att banker får ge alla bolånetagare undantag från amorteringsplikten. Men för de som hyr sin bostad har ingen lättnad aviserats.

På Hyresgästföreningen finns en oro över att folk kan förlora sin bostad när de inte har råd att betala hyran.

– Hyresgäster har ofta en liten buffert. Man har kanske bara pengar till nästa hyra, men inte så mycket undanlagt. Man lever från månad till månad, säger Niclas Sundell som är jurist vid Hyresgästföreningen i Umeå.

Vädjar i ett brev

Därför har Hyresgästföreningen skrivit brev till fastighetsägare och hyresvärdar med uppmaningen att ha överseende med försenade hyresinbetalningar: ”Säg inte upp dina hyresgäster. Sätt inte människor på gatan. Vi riskerar i pandemins spår att möta en masshemlöshet. Det vill ingen av oss ha.”

Enligt Niclas Sundell har man ännu inga konflikter mellan hyresgäster och hyresvärdar i Norrland, men oron finns att det kommer längre fram.

– Vi hoppas att fastighetsägare ska vara solidariska. Man kan lägga upp avbetalningsplaner tills krisen vänder, säger Niclas Sundell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet