Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du vad som krävs för att Umeå kommun ska kunna hantera matbutikernas avfallssortering av kött och mejeri. Foto: Madeleine Harrati/Stefan Brännström/SVT

Vakin i Umeå kan inte ta emot butikernas köttavfall – hoppas på lösning senare i år

Publicerad

I Umeå kan inte det kommunala vatten- och avfallsbolaget Vakin ta emot kött och animaliska produkter från matbutiker, som nu enligt lag måste sortera ut avfall från förpackningen. Det saknas i dagsläget en lösning för kärl och transporter.

I Umeå dröjer sorteringen av butikernas kött- och animaliska produkter, då Vakin ännu inte kan ta emot det. Det ska fortsättningsvis sorteras som brännbart tills en lösning är på plats.

Saknas transportmöjligheter

Det är bland annat transporter som kan hantera det animaliska avfallet som saknas.

– Det måste upphandlas och vi har tillståndsansökningar inne, säger Per Sundström, renhållningschef vid Vakin.

Risk för smittspridning

Hushållens avfall som slängs i bruna påsar skiljer sig från matbutikernas eftersom det rör sig om större mängder. Dessutom måste hanteringen ske noggrant för att undvika smittspridning.

– Vanligt organiskt avfall är en sak och sen finns det animaliska biprodukter och för det gäller speciella regler. Lagstiftningen är väldigt detaljerad och det blir mer komplext vad som gäller, säger Per Sundström.

När kommer ni att kunna hantera kött och animaliska produkter från matbutikerna?

– Jag hoppas och tror att vi är klara inom det här året. Vi måste upphandla entreprenörer, säkerställa godkända mellanlager och att våra mottagare är med på tåget, säger Per Sundström, renhållningschef vid Vakin.

Det är i nuläget oklart vad omställningen till nya kärl och transporter kommer att kosta. Men det är livsmedelsbutikerna som får betala för hanteringen av avfallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.