Foto: SVT

Rekord: 300 personer simmar i nollgradig älv

Publicerad

Vintersimmet i Skellefteå kommer att slå rekord i år. Över 300 deltagare från 21 länder har anmält sig till världscuptävlingarna den 11 februari. Då ska det tävlas i Skellefteälvens nollgradiga vatten. Flera simmare kommer från Finland, däribland Strandbjörnarna från Skellefteås grannstad Jakobstad.

– Vi kommer med ett 20-tal simmare till Skellefteå och det ska bli kul, säger Åke Palmunen från Larsmo, lagkapten i föreningen Strandbjörnarna.

Badar isvak varenda dag

Strandbjörnarna i Jakobstad går inte i ide. Tvärtom kvicknar de till när isen lägger till i november. Vid restaurangen Strandis i Larsmo badas det i vak varje dag fram till 1 maj – med undantag av juldagen och långfredagen.

– Vinterbad är kultur i Finland. På finska mästerskapen kan det vara cirka tusen startande en fredag, lördag, söndag, och den siffran når inte Sverige upp till, konstaterar Åke Palmunen.

Med andra ord är det betydligt svårare att bli finsk mästare i vintersim än att bli skandinavisk mästare, en titel som står på spel i Skellefteå, liksom poäng i världscupen. Men tävlingarna i Skellefteå ökar ändå sin attraktionskraft.

– I dagsläget ser det ut att bli 470 starter för drygt 300 deltagare. Så det blir rekord. En del simmar flera distanser, berättar tävlingsgeneralen Lasse Westerlund i föreningen Mörkret och kylans glada vänner.

Tvingades bryta lopp

Tidigare år har det också simmats 450 meter i Skellefteälvens strömmande vatten. Men det har internationella simförbundet satt stopp för.

– Vattnet är helt enkelt för kallt för att simma så långt. Ifjol tvingades några bryta 200-metersloppet, berättar Lasse Westerlund.

Att simma 200 meter i en isvak klarar de mer avancerade vintersimmarna. Strandbjörnarna i Jakobstad fokuserar på 25 meter och 50 meter. Åke Palmunen har en axelskada och har legat lågt med mängdträningen.

– Så jag satsar på att härda mig, så jag är van att vara i vattnet, då får axeln vila sig tills det är dags.

Och hur ofta tränar strandbjörnarna i vaken?

– Mest varje dag, i alla fall fyra dagar i veckan. Vi tycker om det här. Det sätter en extra kick på tillvaron, säger Åke Palmunen från Larsmo.

Till världscuptävlingarna i Skellefteå den 11 februari är vintersimmare från 21 länder anmälda.

Sverige

Finland

Tyskland

Frankrike

Vitryssland

Ryssland

Storbritannien

Irland

Brasilien

Lettland

Estland

Spanien

Syrien

Afghanistan

Burundi

Island

Polen

Danmark

Grekland

USA

Somalia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.