Eva Öberg Öström är kommunpolis i Skellefteå. Foto: SVT

Valborgsmässoafton: Inte längre största helgen för alkoholdebut

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar i Skellefteå alkohol debuterar när som helst. De tidigare så tydliga debuthelgerna finns inte längre och den trenden har varit tydlig under de senaste fem åren i de undersökningar som Skellefteå kommun gjort.

– Som vi ser hur det ser ut just nu, så har vi fått ner alkoholkonsumtionen bland niondeklassarna till sexton procent från att det har legat på drygt sextio procent 2001, det dricks mycket mindre alkohol bland våra ungdomar idag, säger Eva Öberg Öström som är kommunpolis i Skellefteå.

Narkotikaanvändningen ökar

Samtidigt är polisen orolig för att allt fler yngre och unga vuxna har börjat att använda droger.

– Det är för mycket narkotika helt enkelt, vi ska komma ihåg att 93 procent av niondeklassarna väljer att inte använda narkotika. Men det har ändå gått från att vi haft två till fyra procent, upp till sju procent i år. Det är allvarligt, säger Eva Öberg Öström.

Men vad det gäller valborgsfirandet i Skellefteå är hon inte orolig, och polisen är väl förberedd.

– Vi har god beredskap, och vi kommer att snacka ihop oss alla som arbetar Valborgs säger Eva Öberg Öström

Ser ni valborg som en stor debuthelg?

– Nej det gör vi inte. Men där man kan se en liten uppgång är Halloween som blommat upp lite grann som en festarkväll, inte jättemycket om man jämför för tio till femton år sen, då var det otroligt stökigt,  säger Eva Öberg Öström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer