Foto: Ante Fahlén/SVT

Vallokalerna besöktes av röstande samer

Uppdaterad
Publicerad

I dag genomfördes valet till sametinget. Antalet röstberättigade personer är 8746, och SVT gjorde ett nedslag i vallokalerna i Vilhemlmina.

Idag genomförs valet till sametinget, som både är ett parlament och en statlig myndighet. Antalet röstberättigade har ökat något sedan förra valet och i årets val är det närmare 9000 personer som får gå och rösta.

LÄS MER: Sametingsvalet pågår för fullt

Sametingsvalet

En av dem är Tomas Gustafsson i Vilhelmina. Han tycker att det är viktigt, även om sametinget inte har självbestämmande.

– Man vet ju inte vad som händer i framtiden, om det bli så att de får större makt, men jag vill ändå gå och rösta och göra det jag ska, säger han.

Vilken fråga tycker du är viktigast i årets val?

– Jag tycker rättigheterna för oss som är icke renägare är viktig, säger han.

Under de närmaste dagarna kommer det också att tillkomma poströster utöver de röster som lämnats in under valdagen.

TV: Sametinget på 55 sekunder

Sametingsvalet i Sverige är helt fristående från andra val och hålls vart fjärde år. Sametinget i Sverige är både en statlig myndighet och ett samiskt parlament med folkvalda politiker. Sametinget invigdes 1993 och bildades då bland annat i syfte att förbättra de svenska samernas möjligheter att som urfolk bevara och utveckla sin kultur.

MISSA INTE: Ladda ner SVTs app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sametingsvalet

Mer i ämnet