Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Buss välte – barn fick sågas ut

En dubbeldäckarbuss välte vid avfarten från väg 364 in till Flurkmark utanför Umeå. Flera personer satt till en början fast i bussen som räddningstjänsten fick såga upp framrutan på för att få ut passagerarna.

Olyckan inträffade vid 10-tiden. Bussen var på väg mot Flurkmark utanför Umeå när den välte. Fyra ambulanser, räddningstjänst och polis skickades till platsen där passagerarna inte kunde ta sig ut ur bussen.

SMHI har under morgonen utfärdat en klass 1-varning för halkiga vägar i samband med snöovädret som just nu drar in över västerbottenskusten. Senare under dagen hade vinden tilltagit och varningen uppgraderades till en klass 2-varning.

– Det är mycket modd och halka, säger ambulanssjukvårdaren Andreas Hedman som var på olycksplatsen.

Foto: Maria Brändström/SVT

Tonåringar i bussen

Framrutan fick sågas upp för att plocka ut de tre passagerarna som bestod av två tonåringar och en vuxen person, samt chauffören.

– Ingen av de fyra ambulanserna behövde lasta någon. Alla var oskadda. Eftersom bussen tippar till vänster så gick det inte att öppna upp dörrarna, så vi fick såga upp rutan, säger Peter Meier vid Umeås räddningstjänst.

– Jag tyckte passagerarna såg lugna och stabila ut när vi hämtade ut dem.

Blåste av vägen

Och vädret har ställt till det ordentligt i Umeå. Räddningstjänsten tror att bussen blåste av vägen av de kraftiga vindarna.

– Vi fick vid larmet från SOS höra att det var kraftig vind på platsen. Dubbeldäckare är känsliga, vi hade hört att det blåst och varit kraftig vind på platsen, så det är mycket troligt att bussen blåste av vägen, säger räddningsledare Peter Meier.

Bussbolaget och polisen fick bärga bussen. Busstrafiken påverkades senare under dagen. Linje 21 mellan Umeå och Skellefteå med avgångstid 15.45 fick köra en alternativ väg då vägen vid olycksplatsen var avstängd på grund av bärgning av bussen.

Ytterligare trafikolyckor inträffade under onsdagen på grund av slask och halka.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer