Vattenfalls vd hävdar att prishöjningarna är nödvändiga, men han får mothugg från energimarknadsinspektionen. Foto: SVT

Vännäs har landets dyraste elnät

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfalls elnät i norra Sverige är landets dyraste, den genomsnittliga kostnaden för boende i Vännäs landar på 14100 kronor per år. Kostnaden avser elnätsavgiften där Vattenfall har en monopolställning.

Under de senaste tre åren har Vattenfall höjt sina elnätsavgifter med hela 37 procent. Någonting som lett till att Vännäsborna nu betalar över 14 000 kronor per år i genomsnitt för sitt elnät. Undersökningen kommer från Villaägarnas riksförbund.

– Det är många upprörda känslor kring det här, självklart. En stor del av de här abonnenterna är ju småhusägare, säger Anna Werner som är samhällspolitisk analytiker på Villaägarnas riksförbund.

2,2 miljarder i vinst

Under torsdagen presenterade statligt ägda Vattenfall sin senaste rekordvinst. Bokslutet visade på en rörelsevinst på 2,2 miljarder kronor för bolagets elnät, under årets första tre månader. Vattenfall menar själva att de behöver ta ut högre avgifter för att kunna investera i elnätet.

– Det har varit underinvesterat under en period och nu måste vi se till att vi kommer i fall och att kunderna får den kvalitet de har rätt att begära, men det kostar en del pengar det gör det, säger Magnus Hall, vd på Vattenfall.

Förklaringen stämmer inte

Men energimarknadsinspektionens generaldirektör Anne Vadasz Nilsson håller inte med om Vattenfalls förklaring. Hon menar i stället att bara en mycket liten del av bolagets prishöjning går till investeringar.

– Vi ser att en väldigt liten del av prisökningarna kan förklaras av att man gör investeringar, säger hon och fortsätter.

– Det har lett till att bolag som inte är utsatta för konkurrens har haft möjlighet att höja sina priser för mycket, och det är inte bra, säger Anne Vadasz Nilsson, generaldirektör på energimarknadsinspektionen.

Umeåbor betalar hälften så mycket

Hur mycket kunden betalar för elnätet beror på var personen bor, kostnaderna kan variera mycket mellan olika områden. Personer som får sin el genom Umeå Energis ledningar betalar i genomsnitt 6700 kronor per år.

Boende i Vännäs betalar alltså mer än dubbelt så mycket i elnätsavgift, jämför med personer som bor något närmare Umeå.Avgiften har ingenting att göra med vilket elbolag man har utan är kopplad till vem det är som sköter om elledningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.