Dagmar Schröder (S) tycker att en åtgärd behövs för att säkra vattenkvaliteten. Foto: TT/SVT

Vill satsa miljoner på rent vatten i Bjurholm

Publicerad

Brunnarna i Bjurholm ger lite vatten och kommunen behöver ordna en ny vattenförsörjning för att inte riskera bli utan dricksvatten i framtiden. Under nästa vecka ska kommunstyrelsen ta ställning om en investering på 8,4 miljoner kronor.

Det var i samband med en vattenläcka i vintras som Bjurholms vattenförsörjning sattes på prov. De befintliga brunnarna grävdes 1997 och har börjat täppas igen. När vattennivåerna behövdes fyllas på så stod det klart att kommunen kommer behöva bättre tillgång till dricksvatten.

– Vi har borrat nya brunnar som ger bra med vatten. Men det fäller ut järn, så vi behöver få till ett försteg till vattenverket för att kunna plocka bort järnet ur vattnet, berättar Örjan Svensson, gatuingenjör på Tekniska kontoret i Bjurholms kommun.

Förslaget som har presenterats innebär en investering på minst 8,4 miljoner kronor.

”Vi kan inte skjuta upp det”

SVT har sökt kommunalrådet Christina Lidström (M) för en kommentar men hon har inte gått att nå. Oppositionsrådet Dagmar Schröder (S) menar däremot att det råder stor samsyn i frågan mellan partiblocken.

– Vi kan inte skjuta upp det, för vi kan inte stå vid sommaren och behöva hämta vatten i dunkar från någon annan kommun. Vi måste kunna leverera bra vatten med bra kvalitet, säger Dagmar Schröder (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.