Petra Norqvist är mamma till två barn som är inskrivna i barn- och ungdomspsykiatrin i Umeå. Hon säger att man som förälder måste kämpa hårt.
Umeå har bland de längsta väntetiderna i hela Sverige. Petra Norqvists äldsta son är 13 år. Han fick vänta fyra år (!) på att få en utredning och till slut en neuropsykiatrisk diagnos.
– Jag tycker att det är fullständig katastrof att det ska vara så här. Den här hjälpen behövs snabbt för de här barnen. Det är så mycket runt omkring som påverkar och det är viktigt att få en diagnos för att få bra hjälp i skolan, säger Petra Norqvist.
Förtvivlan
Hennes andra son är tio år. Även han väntar på en utredning. För ett halvår sedan sökte familjen akuthjälp till honom. De fick då beskedet att de skulle få vänta i tre månader på en tid.
– Man blir ju förtvivlad och vet inte var man ska ta vägen. I det fallet handlade det om en situation för ett av våra barn som var ohållbar för hans välmående. Allt var kaos. Vi gjorde bedömningen tillsammans med en skolpsykolog, att nu är det allvar.
Fem månader till första besök
Familjen Norqvist är långt ifrån den enda familjen som fått vänta på hjälp. Förra året var det bara ungefär fyra av tio barn som fick träffa en speciallist inom 30 dagar i länet. Bara drygt tre av tio fick en behandling eller fördjupad utredning inom 30 dagar. Resten av barnen fick vänta. I Umeå är det i dag nästan fem månaders väntetid till ett första besök på barn- och ungdomspsykiatrin.
– Jag förstår frustrationen som föräldrar har och vi bär ett ansvar för att få till vårdgarantierna, säger Anna Wallgren, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i Västerbotten.
– Jag vet att bakom varje siffra i våra väntetider finns familjer och barn som är i behov av hjälp. Vi ska verkligen försöka jobba för att få ned väntetiderna.
Anna Wallgren säger också att de patienterna som är i akut behov får hjälp direkt.
– Vi jobbar med förbättringar inom teamen, inom öppenvårdsenheten för att få till det här.
Tvingas kriga för att få hjälp
Petra Norqvist menar att i nuläget måste föräldrar arbeta hårt för att barnen ska få den vård de behöver och har rätt till.
– Man måste vara ihärdig, ha tålamod och man måste orka. Det är det inte alla föräldrar som gör. Det kan vara nog jobbigt att ha ett barn som behöver hjälp från barn- och ungdomspsykiatrin, bara vardagen kan vara ganska tuff. Dessutom måste man kämpa för att få den hjälp som man har rätt till.