En vapeninstruktör råkade avlossa ett skott under en torrövning när han skulle visa en grupp poliser drag från hölster med avfyrning. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson /TT

Polisinstruktör råkade avfyra vapen under övning

Publicerad

En vapeninstruktör skulle visa en grupp poliser hur man drar och avfyrar från hölstret – men råkade då skjuta av ett vådaskott.

Nu utreds instruktören av polisregion Nord.

Händelsen inträffade i december 2020 under en torrövning. Instruktören säger att han hade rustat på sig som vanligt i vapenrummet innan övningen och gjort en mantelrörelse eftersom han arbetar med en kula i loppet.

När instruktören sen kommer till skjutbanan klickade han ut magasinet ur tjänstevapnet men uppger att han blev störd varvid patron ur inte genomfördes korrekt.

När gruppen med poliser sedan skulle torröva drag från hölster valde instruktören att själv förevisa draget med avfyrning, varvid kulan som fanns kvar i loppet avlossades.

Personalansvarsnämnden vid polisregion Nord bedömer att instruktören bör åläggas en disciplinpåföljd i form av fem dagars löneavdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.