Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tycker att vi ska göra det avgiftsfritt” – hör Anna-Lena Danielsson (S) om patientavgifterna för våldtäktsutsatta. Foto: Anna Bergman/SVT, SVT Arkiv

Vård för våldtagna kan bli gratis i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Patientavgiften för de som söker sig till vården efter ett sexuellt övergrepp kan vara på väg att slopas i Västerbotten. Idag betalar personer som blivit utsatta för våldtäkt 200 kronor för exempelvis spårsäkring.

– Vi i nämnden hade inte information om att vi tar betalt för det här, säger Anna-Lena Danielsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Region Skåne kommer sannolikt vid årsskiftet att slopa avgifterna för vård och spårsäkring för personer som utsatts för sexuella övergrepp, efter ett medborgarförslag från en sjuksköterska på gynakuten i Lund. Mycket tyder på att Region Västerbotten följer Skånes exempel.

– Det här är ett särskilt ärende vi tittar på just nu, utifrån att frågan aktualiserats i andra regioner. Det känns rätt att ta bort den här avgiften, men frågan måste beredas innan vi kan ta ett beslut, säger Anna-Lena Danielsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden som bereder patientavgifterna.

”Värdefullt symbolvärde”

Kvinnojouren i Umeå välkomnar förslaget från Region Västerbotten.

– Det är ett värdefullt symbolvärde i den handlingen. Det är viktigt att sänka tröskeln för att våldsutsatta kvinnor ska kunna få den vård och stöd de behöver, säger Linda, anställd vid Kvinnojouren i Umeå.

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Västerbotten räknar med att fatta beslut i frågan i början av nästa år. Sedan ska ändringen även godkännas av regionstyrelsen och regionfullmäktige innan det kan bli gratis vård för våldtäktsutsatta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.