Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Louise Franks förslag ser ut att bli verklighet. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Bernard Mikulic

Akutmottagningarna i Skåne slopar patientavgifter för våldtagna helt

Uppdaterad
Publicerad

Idag får kvinnor betala 400 kronor om de söker sig till gynakuten för spårsäkring efter ett sexuellt övergrepp. Men nu ser avgiften ut att slopas efter ett förslag från sjuksköterskan Louise Frank.

– Vi har kvinnor som har vänt i dörren när de får reda på att de ska betala, säger hon.

Louise Frank jobbar som sjuksköterska på gynakuten i Lund. Hon har alltid tyckt att det känns fel och konstigt att kräva betalning av patienter som utsatts för sexuella övergrepp.

– Det är framförallt utsatta kvinnor och studenter som inte har råd att betala 400 kronor för ett besök, säger hon.

Tidig spårsäkring viktig

I augusti lämnade Louise Frank in ett förslag till regionen om att vård och spårsäkring skulle bli gratis för de som utsatts för sexuella övergrepp. Det är viktigt att säkra spår inom två veckor efter brottet. Därefter försvinner vissa spår.

– Under spårsäkringen letar vi efter DNA och sperma från förövaren. Vi kollar även igenom kvinnans hud för att se om hon har blåmärken eller blivit misshandlad. Det gör att vi kan få fatt i gärningsmän, säger Louise Frank.

Klubbas före årsskiftet

Och nu ser hennes idé ut att bli verklighet. Samtliga partier i Region Skåne hälso- och sjukvårdsnämnd står bakom hennes förslag som sannolikt kommer att klubbas i regionfullmäktige före årskiftet. Hennes idé hamnade där efter att hon skrivit ett sorts medborgarförslag till Region Skåne.

– Det känns så bra att dessa kvinnor nu äntligen kan komma hit och veta att de blir undersökta och de behöver inte betala. Det är sådan enorm seger, säger Louise Frank.

Alla avgifter slopas

Hösten 2021 ville Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd ta bort patientavgifter för personer som utsatts för sexuella övergrepp. Vid årskskiftet togs en del avgifter bort, men inte alla på grund av regelverket.

Från 1 januari ska alla avgifter för denna patientgrupp försvinna. Det handlar bland annat om akutbesök, spårsäkring, rättsintyg, kuratorbesök och eftervård.

Stockholm gick före

På Södersjukhusets akutmottagning för våldtagna i Stockholm är patientavgifterna borttagna sedan länge. I Västra Götalandsregionen finns dock patientavgifterna kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.