”Våra medlemmar var trötta innan corona” – hör Vårdförbundet om situationen Foto: SVT

Vårdförbundet larmar om redan hårt pressad personal

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet i Västerbotten beskriver medlemmarnas situation som hårt pressad. Även läkarföreningen har en bild av en yrkeskår som kommer att prövas hårt under våren.

– Personal är förstås oroliga för att själva bli smittade och att materialbristen ska bli ett problem, säger Cecilia Nordenson ordförande i Västerbottens läkarförening.

Personalen inom vården för såväl regionanställda som kommunanställda står inför en stor och tuff uppgift i och med pandemin. Många stora anpassningar har gjort för att möta de sjuka och den våg av patienter som kan behöva läggas in.

Vårdförbundet i länet beskriver stressen hos personalen som redan sprungit fort länge:

Coronaviruset i Västerbotten

– Det blir en etisk stress, dels i hur man ska skydda sig själv men också hur man säkrar för att inte smitta andra, säger Jenny Olsson, ordförande för vårdförbundet i Västerbotten.

Kan blir svårt att välja

Intensivvårdspersonal är ganska vana vid att göra etiska bedömningar menar Cecilia Nordenson som är ordförande för läkarföreningen i Västerbotten.

– Det svåra blir när läkare tvingas välja mellan två patienter där bägge kanske har förutsättning för att överleva om den får intensivvård, säger hon.

Samtidigt känner hon sig ganska trygg med de förberedelser som gjorts vid Norrlands universitetssjukhus. Intensivvårdsplatser har förberetts och det är väl tilltaget menar hon.

– Det talas om lokala avtal, men vi som läkare ska inte skriva på något som gör att vi förlorar ersättning som finns i det redan tecknade krislägesavtalet, men vi tittar på det, säger Cecilia Nordenson.

Kris på skyddsmaterial i Skellefteå

Materialförsörjningen är inte tillräcklig överallt. Jenny Olsson för vårdförbundet i Västerbotten beskriver att Skellefteå har det besvärligt och att det finns nya frågor att angripa när arbetssättet förändras som till exempel att ta emot patienter i ett tält utomhus.

– Det är viktigt nu att alla följer de restriktioner som Folkhälsomyndigheten har gett. Det kommer få stor betydelse även för vårdpersonalen, säger hon.

Hör Jenny Olsson från Vårdförbundet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet