Det finns en rädsla hos medlemmar att uttala sig offentligt – hör Vårdförbundet Foto: SVT/TT, Isabell Höjman

Vårdförbundet i Västerbotten vittnar om tystnadskulturen: ”Rädda att få sämre lön”

Uppdaterad
Publicerad

Åtta av 35 fackförbund uppger att rädslan för att påtala missförhållanden har ökat senaste åren. Detta visar en enkät som SVT:s program Uppdrag granskning gjort. Vårdförbundet i Västerbotten delar bilden och vittnar om att medlemmar är rädda för att uttala sig för att de till exempel tror att det kommer att påverka lönen.

– När det börjar närma sig lönerevision backar många för de är rädda att få sämre lön och sämre löneökning, säger Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten.

SVT:s Uppdrag granskning har skickat ut en enkät till 48 fackförbund inom LO, TCO och SACO.

I enkäten framkommer det att åtta av 35 fackförbund upplever att rädslan för att påtala missförhållanden har ökat de senaste åren.

”Det råder en tystnadskultur”

Ett av fackförbunden som vittnar om detta är Vårdförbundet.

– Här i länet har även revisorerna granskat Region Västerbotten och kommit fram till att det råder en tystnadskultur. Den här rädslan och tron som finns hos medarbetare är förfärlig. Hur det än är så grundar den sig i någonting, säger avdelningsordförande Jenny Olsson.

– Vi upplever att det är så här det ser ut, vi tycker till exempel att det blivit svårare att få medarbetare att uttala sig offentligt, säger hon.

Medlemmar rädda för att straffas

Jenny Olsson önskar att fler anställda vågade ställa sig frågan vem man är lojal mot, legitimationen och yrket och i förlängningen patientsäkerheten, eller arbetsgivaren.

– På samma sätt önskar jag att arbetsgivaren kunde se medarbetare som framför kritik som modiga människor som vill förbättra.

Hör henne berätta med om medlemmarnas rädsla för repressalier i videon ovanför.

Har du egna erfarenheter av detta? Mejla till vår reporter Marit Israelsson på marit.israelsson@svt.se och berätta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.