Foto: TT/SVT.

Vårdförbundet kritiskt till landstingets planering

Uppdaterad
Publicerad

Igår presenterade landstinget i Västerbotten sin sommarplanering. I 12 veckor kommer man att dra ner på den planerade verksamheten och lösningen på förlossningskrisen stavas bemanning och finska barnmorskor. Nu reagerar Vårdförbundet som menar att landstinget både borde och kunde ha planerat bättre.

Enligt landstinget har förlossningsvårdens sommarplanering i år varit svårare än på länge att klara av. En nationell brist på barnmorskor har legat bakom svårigheterna med att lyckas rekrytera vikarier.

Samtidigt meddelade man att rekryteringen i princip är klar. Finska barnmorskor och bemanningsföretag ska stå för sommarens personal som enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg är en måstelösning.

– Det är på grund av bristen på personal. Jag skulle tro att det kostar två-tre gånger mer än ordinarie så det är inte billigt, men det är en måstelösning. Det bästa är om vi har egna medarbetare men nu har vi inte det, berättade hon igår.

LÄS MER: Landstinget krävs på 30 miljoner för indragen semester

Kritiserar landstingets planering

På Vårdförbundet köper man inte argumentet att det varit brist på personal vid rekrytering. Gunnar Sundin som är förbundsombudsman på Vårdförbundet i Västerbotten menar att det istället beror på att landstinget planerat för dåligt.

– Det är märkligt att man inte kontrollerat detta tidigare. Istället hamnar vi i en situation med tvisteförhandling om tre veckors semester. Gör man det i tid hittar man lösningar, istället väntar man till fem i tolv och säger att det är kris och säger sedan att man gjort allt i sin makt. Sommaren kommer varje år och rekryteringen borde man kört igång redan i vinter, säger han.

Enligt Sundin finns det folk att få tag på och Vårdförbundets teori är att landstinget inte är en attraktiv arbetsgivare.

– Jag har ett antal medlemmar som har hört av sig till mig personligen och velat jobba på kvinnokliniken i sommar men de har inte fått bra erbjudande. Då tycker jag inte att att man kan gå ut och säga att det finns inte folk. Är man inte beredd att betala får man inga arbetstagare.

LÄS MER: Barnmorskesemester till tvistemål

”Finska barnmorskor har inte kommit som en svamp”

Lösningen med finska barnmorskor är inget nytt berättar Gunnar Sundin. I flera år har man använt den bemanningen med undantag för de år då färjan inte gick. Att det nu blir sommarlösningen tillsammans med bemanningsbarnmorskor plus att de ordinarie barnmorskorna endast får tre veckors semester rimmar inte bra enligt Sundin.

– Det finns en klausul i kollektivavtalet att vänta till en månad innan man får återta beviljad semester vid specifika skäl, då ska man ha uttömt alla möjligheter att rekrytera ersättare, men det har man visat tydligt att man inte gjort. Finska barnmorskor har inte kommit som en svamp de har ju funnits länge, bemmaningsbarnmorskor är inte billiga heller, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.