Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förhoppningen är att få bättre arbetsvillkor så att vi orkar jobba i längden” – hör sjuksköterskan Wilma Andersson berätta varför hon stödjer Vårdförbundets krav. Foto: SVT/Tommy Forsgren

Sjuksköterskan Wilma: ”Vill orka ge vården patienterna förtjänar”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet har varslat om strejk på fem universitetssjukhus i landet. I Västerbotten handlar det om 286 medlemmar – där Norrlands universitetssjukhus i Umeå påverkas mest.

– Vi har haft flera på avdelningen som sagt upp sig för att det varit så tungt att jobba här, säger Wilma Andersson, sjuksköterska på den medicinska akutvårdsavdelningen, MAVA, som kan tas ut i strejken.

Totalt påverkas 286 medlemmar i Vårdförbundet i Västerbotten av strejkvarslet.

Bland annat berörs MAVA, Infektionsmottagningen i Umeå, Kemi i Umeå, Ortopeden i Umeå, Ögonmottagningen och Hjärtcentrum i Umeå samt röntgen på samtliga sjukhus i länet. Även Lycksele och Skellefteå lasarett berörs.

Vårdkrisen i Västerbotten

Totalt har facket varslat om strejk i fem regioner, det handlar om ungefär 2 000 medlemmar i hela landet.

Hur kommer strejken märkas av?

– Det beror på hur arbetsgivaren agerar. De är skyldiga att upprätthålla en patientsäker vård. De kan välja att skicka patienter till andra sjukhus, säger Jenny Olsson, ordförande vid Vårdförbundet Västerbotten.

Regionen: ”Stora effekter – redan ansträngt”

Samtal förs mellan Vårdförbundet och arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), men man står fortsatt långt ifrån varandra, enligt facket.

– Det är redan ett ansträngt läge med blockaden och det här gör allt betydligt sämre, säger Kia Ronnhed, HR-direktör Region Västerbotten.

Hur tror ni att detta kommer att påverka verksamheten och patienter?

– Jag kan inte säga det i nuläget. Vi måste titta på flera verksamheter på NUS och även delar av Lycksele och Skellefteå. Men det kommer få stora effekter.

Hur ser du på sommaren?

– Sommaren i sig brukar vara ansträngd i vården. Med blockaden är det ännu mer ansträngt. Vi har tittat på hur vi ska hantera det och det är tillräckligt svårhanterligt. Om vi inte har personal på plats blir det en allvarligare effekt, säger Kia Ronnhed.

Endast akut arbete på radiologin

Region Västerbottens hälso- och sjukvårdsdirektör Elisabeth Karlsson berättar att regionen nu analyserar vilka konsekvenser varslet får om det trädet i kraft.

”Radiologin är ett av de områden som omfattas, där kommer i princip endast akut arbete att kunna utföras”, skriver hon i ett mejl till SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet