Vårdplatser försvinner vid Geriatriken

Uppdaterad
Publicerad

I landstingets stora sparpaket försvinner 16 vårdplatser på Geriatriskt centrum i Umeå. Läkare vid Geriatriken har skrivit ett protestbrev till berörda makthavare där de kallar beslutet för ”oförsvarbart”.

Enligt dem är det stor risk att lidandet kommer att öka för äldre multisjuka patenter.

Beslut i frågan ska fattas i början av november.

Patrik Samuelsson

Läkarnas protestbrev

Ang neddragningarna vid Geriatriskt centrum NUS

Landstingsledningen planerar återigen en dramatisk nedmontering av Geriatriskt Centrum. 16 slutenvårdsplatser ska bort och det medicinska ansvaret för särskilda boenden i Umeå tätort ska flyttas från Geriatriskt centrum till primärvården. Beslut i denna fråga ska tydligen fattas redan den 8 november.

I våra ögon är detta fullständigt obegripliga planer som känns både grundlösa och ogenomtänkta.

Sedan mer än 20 år har Geriatriskt centrum haft läkaransvar för ca 850 personer på ett antal särskilda boenden i Umeå tätort. Varje särskilt boende har nu således en ansvarig läkare med geriatrisk kompetens som har regelbundna ronder och även kontaktas vid behov under kontorstid. På jourtid ansvarar geriatrikjour för dessa boenden. Både ordinarie läkare och jourläkare kan snabbt vara på plats hos patienten och göra sin bedömning. Detta innebär att multisjuka patienter, med svåra akuta sjukdomstillstånd som t.ex. hjärtinfarkter kan behandlas i sitt boende och därmed inte belastar slutenvården.

Denna typ av geriatrisk konsultverksamhet i Umeå kommun är vetenskapligt genomlyst. En sex veckors mätning under våren 2010 visade att av totalt 23 patienter från särskilda boenden som lades in på medicinkliniken kom 4 stycken från boenden där geriatriken har läkaransvaret. De återstående 19 patienterna kom från boenden där primärvården har läkaransvaret. Vid denna tidpunkt hade geriatriken läkaransvaret för ca 850 patienter på särskilda boenden medan primärvården hade läkaransvaret för ca 458 patienter. Det står alltså klart från denna undersökning att den geriatriska patientnära vården minskar risken för inläggningar på sjukhus med cirka 90%. Samma siffror har framkommit i ett projekt i Södertälje.

Orsakerna till dessa skillnader ligger i den patientnära vård geriatriken kan erbjuda förutom den unika kompetens vi besitter när det gäller äldre multisjuka individer. Sammanfattningsvis riskerar detta att leda till ett ökat antal akutinläggningar, med en samtidig neddragning av slutenvårdsplatser är detta en ekvation som inte går ihop.

Behandling av multisjuka äldre kräver helhetssyn, men även kontinuitet, tid och geriatrisk kompetens. I nuläget fungerar detta samarbete så bra att man i landstinget istället borde se detta som en förebild inom äldrevården.

Vad det gäller utbildningen har geriatriken i Umeå även ett regionansvar för den regionaliserade läkarutbildningen. Detta är en gigantisk politisk satsning som gjorts med syfte att få läkare till den norra regionen. Utifrån den nedmontering av geriatriken som sjukvårdsledningen föreslår kommer vi inte att kunna genomföra det schema som redan föreligger för termin 6 för hela norra regionen nu till våren. Det påverkar inte bara geriatrik utan även medicin och en rad andra ämnen. Även om man med detta extremt korta varsel lyckas göra om läkarutbildningen för våren är risken stor att utbildningen påverkas negativt och därmed också möjligheten att rekrytera läkare till norrlandstingen.

Med en åldrande befolkning kommer vi i Sverige och Umeåregionen om 30 år att ha 50% fler personer över 80 år. Med detta i åtanke har regeringen satsat 3.75 miljarder på vården av de allra sjukaste äldsta, och en speciell äldresamordnare har instiftats i form av Eva Bågenholm. Socialstyrelsen gick ut i mars och konstaterade att ytterligare 700 geriatriker måste utbildas i Sverige de närmaste 30 år, motsvarande 100 geriatriker i norra Sverige. Utifrån dessa intentioner byggs nu geriatriken ut i Sverige från Skåne i söder till Sunderbyn i norr. Vidare har geriatriken i Umeå visat sig vara kostnadseffektiv i tidigare vetenskapliga jämförelser mot både medicinkliniken och nu senast ortopedkliniken. Att man då vill lägga ned geriatrisk vård i Umeå är för oss mycket svårt att förstå.

I ett läge då man strävar efter att dra ned antalet slutenvårdsplatser och flytta slutenvård till primärvård blir detta kontraproduktivt och ekonomiskt oförsvarbart.

Utöver dessa mer kostnadsmässiga aspekter på vården av multisjuka måste man också framhålla den viktigaste frågan ? den mänskliga aspekten. Scenariot där multisjuka äldre personer slussas mellan olika vårdinstanser utan helhetssyn och kontinuitet är oförsvarbart. Risken är stor att detta kommer att leda till ett ökat lidande för de svagaste personerna i samhället och en ökad dödlighet. Man kan se på denna fråga utifrån flera aspekter, såsom ekonomi, resurser, kompetens; men det viktigaste är att värna den äldre multisjuka människan.

Läkare vid Geriatrisk centrum:

Leona Appelblad, Ann Åstot, Peter Nordström, Cecilia Lind, Maria Norlen, Yngve Gustafson, Gösta Bucht

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.