Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ganska extremt på vissa ställen – till exempel här”. Se när maskinföraren Ola Bergström lagar den raserade vägen i Tjärn. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Vårfloden spolade bort delar av väg utanför Skellefteå

Publicerad

Vårfloden som nu sveper fram genom Västerbotten har orsakat vattenhinder på flera vägar. I Tjärn utanför Skellefteå har delar av vägen rasat till följd av det höga vattenflödet.

– Det har varit extremt i år, säger Nina Muhonen Marklund som bor längs vägen.

Redan i mitten av april började vägen rasa när smältvattnet från berget ovanför började leta sig in under körbanan.

– Sedan har det bara blivit värre och värre för varje vecka. I lördags när det var som värst stängde kommunen av vägen, säger Nina Muhonen Marklund.

Fick inte ut sin bil

Det går att köra runt berget, så både Nina Muhonen Marklund och besökare till golfbanan i Rönnbäcken kan ta en alternativ väg. Däremot har hennes garageinfart kapats av, så i början av veckan kunde hon inte köra ut bilen som stod parkerad där.

Skellefteå kommun har varit i Tjärn vid flera tillfällen för att fylla igen vägen. Senast i måndags var kommunens maskinförare Ola Bergström där och arbetade.

– Det har varit extremt mycket snö i vinter och när det sedan blir så varmt som det varit i helgen kommer allt på en och samma gång, konstaterar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.