Foto: SVT

Räddningsvagn för gruvolyckor testas i länet – första i världen

Uppdaterad
Publicerad

Världens första räddningsvagn för gruvolyckor testas just nu i Skellefteå. Den är tänkt att användas vid allvarliga bränder och andra olyckor långt under mark där hjälpen snabbt måste fram.

Det är den olycka som inträffade i Kristinebergsgruvan för sex år sedan som har gjort att räddningsvagnen tagits fram. Då brann det i en borrigg och en person blev fast inne i hytten med begränsad tillgång till luft. Två brandmän blev också utan syre, de blev räddade men chockades svårt.

– Oftast är det syrebrist där nere i räddningskamrarna om det inträffat ett ras eller någon brand och då är det viktigt att snabbt få fram hjälpen med framförallt syre, säger Jonas Edberg som är brandman i Skellefteå.

”Glada att kunna rädda liv tack vare vagnarna”

De första två vagnarna ska finnas i Skellefteå och Lycksele som har många gruvor inom sitt område.

– På vagnen finns syretuber och en kilometer lång radiokabel vilket är förutsättningen att rökdykare får gå ner där, säger Daniel Haarala som är räddningsledare vid Skellefteå brandförsvar.

– Såvitt jag vet är det här världens första räddningsvagnar av det här slaget och vi är förstås stolta över att ha dem, men framförallt är vi glada att kunna rädda liv tack vare de här räddningsvagnarna, säger Daniel Haarala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.