• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Svt

Varnar för slasklaviner

Uppdaterad
Publicerad

Våren och snösmältningen är flera veckor försenad och nu varnar räddnigstjänsten för stora risker med översvämningar och slasklaviner inom den närmaste två veckorna.

Det var för cirka två år sedan som slasklavinen drog ner från fjällsluttningen i Solberg mellan Hemavan och Tärnaby. Jord, stenar, träkvistar och lera rasade ner mot Lajsan.

Enligt ortsborna och räddningstjänsten är snösmältningen och vårfloden minst två veckor försenad.

Vårfloden i Västerbotten

– Det är i mitten på maj och ännu har det inte kommit igång ännu. Risken är att det blir lika våldsamt som det var 1995, säger Lars-Erik Sundqvist, räddningschef i Storuman.

Ännu porlar bara vattnet fram i Syterbäcken en bit bort från Hemavan. Snön som ligger kvar på fjället är enligt räddnigstjänsten just nu 30 procent mer vattenmättad än normalt  i området kring Överuman. Förutom dom stora vattenmängderna och översvämningarna  som väntas kan det också finas risk för slasklaviner.

– Ja det finns risk för att det kan bli ytterligare slasklaviner som kommer ner där man minst anar det, säger Lars-Erik Sundqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårfloden i Västerbotten

Mer i ämnet