Vasaplan – ny tidskrift om utsatta människor

Publicerad

Nu lanseras Vasaplan, en ny tidning för bland annat de drygt 200 hemlösa i Umeå. Den nystartade föreningen Vasaplan vill ge en röst och ett forum för utsatta personer i Umeå.

– Jättebra, det här är människor vi aldrig annars hör talas om, deras röst är ointressant i den politiska debatten, säger den före detta missbrukaren Lars-Erik Åhlén.

Trots att Umeå kommun har arbetat hårt med bland annat uppsökande verksamhet har antalet hemlösa i Umeå bara fortsatt att öka. Den nya tidningen Vasaplan är tänkt tryckas i 2000 exemplar, fyra nummer per år, och kommer att säljas av bland annat hemlösa, liksom dess förebild Sitaution Stockholm,

-Vi har breddat begreppet lite, Situation Stockholm pratar enbart om hemlöshet men vi pratar om större grupper som kan inkluderas i målgruppen utsatta, säger redaktören Susanne Da Zayo Bergström.
Stor respons
På fredag finns tidningen tillgänglig och det har varit hektiska dagar för att hinna deadline, men responsen från utsatta och hemlösa i Umeå har varit stor och skaparna av Vasaplan utlovar en stor bredd av artiklar och reportage.

– Vi vill nå en så stor målgrupp som möjligt, att det ska intressant för vem som helst i vår stad, säger redaktören Johanna Fredriksson.

Magnus Nilsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.