KRAV-certifieringen innebär bland annat att finns långtgående krav på utevistelse för djuren samt att odlingen sker utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Foto: TT

Västerbotten på plats 15 i KRAVs ekorankning

Publicerad

Västerbotten hamnar på plats 15 av Sveriges 21 län i KRAVs ekorankning för djurhållning och jordbruksmark. Av djuren i Västerbotten var 17 procent ekologiskt hållna 2019 och 12 procent av jordbruksmark användes för ekologisk odling och bete.

Värmland, Gävleborg och Jämtland är de län som ligger i topp av KRAVs ekorankning.

– Västerbotten ligger under snittet både när det gäller ekologisk djurhållning och användning av åker- och betesmarker. På en ekologisk och KRAV-godkänd gård ställs mycket höga krav på god djuromsorg, samtidigt som klimatpåverkan är mindre och den biologiska mångfalden är mycket större, säger Anita Falkenek, vd på hållbarhetsmärkningen KRAV.

Sverige i stort

Under 2019 var 17 procent av kor och får i Västerbotten ekologiska, enligt statistik från Jordbruksverket, vilket kan jämföras med 23 procent för hela landet. 12 procent av åker- och betesmarken i Västerbotten brukades ekologiskt, jämfört med 19 procent för hela landet. Det placerar Västerbotten på plats 15 av Sveriges 21 län.

– KRAV-bönder tar ett särskilt stort ansvar för djurens välbefinnande och för hållbar livsmedelsproduktion. Genom KRAV-certifieringen kan bönder och konsumenter tillsammans tackla många av de globala hållbarhetsutmaningarna, såsom klimatkrisen, minskad artrikedom och spridning av kemikalier i naturen, säger Anita Falkenek.

Sveriges mål är att andelen ekologiskt brukad jordbruksmark ska vara 30 procent år 2030. EU-kommissionen lanserat en strategi med målet att minst 25 procent ska vara ekologisk 2030.

SVT har försökt att nå Lantbrukarnas riksförbund utan resultat.

KRAV:s ekorankning

KRAV:s ekorankning är en sammanslagning av rankning för jordbruksmark, som omfattar åkermark och betesmark, och rankning för djurhållning som omfattar kor och får. Länens placering i de två rankningarna slås ihop för att ge en samlad placering i KRAVs ekorankning. Statistiken kommer från Jordbruksverkets statistikdatabas.

Källa: KRAV

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.