”Vi har väntat på det här så länge” – tjuvkika på nya utställningen och möt några av konstnärerna Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Västerbottens museum öppnar igen efter covidstängning

Uppdaterad
Publicerad

Glaskonst, keramik, textil, trä och silver står till visning när Västerbottens museum öppnar igen efter en långdragen stängning under pandemin. En sommarutställning öppnar på tisdag, men SVT har fått en tjuvkik redan nu.

Museet i Umeå hade förvisso öppet förra sommaren, men har bortsett från det varit stängt i nästan ett år. Så glädjen är stor när dörrarna slås upp för allmänheten 18 maj.

– Det känns fantastiskt. Vi har en fin sommarutställning med konsthantverkgruppen Kluster som öppnar nu, säger konstcurator Suzanne Steneberg.

Museet för en dialog med myndigheterna om hur verksamheten ska smittsäkras. Det kommer finnas en del förhållningsregler på plats för att minska risken för smittspridning av covid-19 – bland annat ett maxantal för besökare i utställningslokalerna.

Tjuvkika på utställningen i klippet och hör mer om vad som gäller när museet öppnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.